Architektura: Centralne wejście do Biblioteki Głównej w Helsinkach / WEAVA Architekci + SWAN Architectes

DARMOWE CG Pod względem zarówno pejzażu, jak i jego symbolicznego znaczenia, propozycja WEAVA Architects + SWAN Architectes dla Biblioteki Głównej w Helsinkach będzie reprezentować nowoczesny i dynamiczny obraz miejskiego obiektu publicznego dla mieszkańców miasta.
Ich koncepcja ONYX bezproblemowo wpisuje się w planowaną propozycję obszaru Töölönlahti, odpowiadając na otaczające budynki, infrastrukturę i tkankę miejską.
Jest kultowym punktem orientacyjnym, ale także szanuje swoje miejsce jako część większego planu zagospodarowania przestrzennego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Położony w samym centrum Helsinek, w dzielnicy Töölönlahti (Töölö Bay), Biblioteka Centralna będzie spójna z budynkiem Parlamentu Fińskiego, Helsińskim Centrum Muzycznym, Hali Finlandia, Domem Sanoma i Muzeum Sztuki Współczesnej Kiasma.
Ich projekt jest bezpośrednio związany z parkiem, łącząc bibliotekę z planowanymi ścieżkami dla pieszych i rowerzystów.
Pozwala to na łatwy dostęp bez zakłócania istniejącego przepływu ruchu.
Projekt wykorzystuje również istniejące drogi i parkingi, dzięki czemu plan główny pozostaje nienaruszony.
.
BEZPŁATNE CG Ze względu na historyczne i kulturowe znaczenie obszaru Töölönlahti, ONYX wzmacnia i zachowuje wizualne połączenia pomiędzy znaczącymi budynkami w okolicy poprzez swoją materialność i formę.
Prosty przejazd przez budynek zachowuje linie widokowe z Helsińskiego Centrum Muzycznego do dzwonnicy głównego dworca kolejowego w Helsinkach, znaczącego sposobu znajdowania urządzenia i historycznego punktu orientacyjnego dla miasta Helsinki.
.
BEZPŁATNY CG Nowy publiczny plac znajdujący się przed wejściem i bezpośrednio przylegający do parku zaciera granicę naturalnego krajobrazu, kontynuując go na miejscu biblioteki i przybliżając do niego publiczność.
Wielka klatka schodowa ułatwia wejście do podwyższonego holu, gdzie publiczność jest zachęcana do gromadzenia się w nieformalnych miejscach.
Doprowadzi to do większej eksploracji całości obiektu, skutecznie tworząc poczucie przestrzeni publicznej w budynku i dodając do tego pojęcie biblioteki jako centrum życia społeczności.
.
DARMOWY CG ONYX będzie czarnym szlachetnym kamieniem, który ma właściwości zarówno absorbowania, jak i odbijania otoczenia.
Jest w stanie odzwierciedlić tkankę miejską po wschodniej stronie i jednocześnie wchłonąć przepływ gości przybywających z parku po zachodniej stronie.
Otwarta na park Biblioteka Centralna w Helsinkach będzie pełniła funkcję miejskiego katalizatora, łącząc wszystkie sektory społeczeństwa, aby cieszyć się budynkiem w stosunku do przestrzeni publicznej i parku.
Miejski motyw rzeźbiarski zastosowany w krajobrazie placu przedstawia liryzm fińskiego lasu osadzonego na skale w głównym wejściu, który ożywia ten plac i zachęca publiczność do odwiedzenia.
.
BEZPŁATNE CG Aby maksymalnie zwiększyć otwartość placu jako przestrzeni publicznej w obrębie strony biblioteki, proponowany schemat przewiduje duży wspornik, który umożliwia ciągłe i unikalne przestrzenne doświadczenie, w którym publiczne występy można ustawić przed biblioteka.
.
DARMOWE CG Podzielone na 4 poziomy plus piwnica, ONYX.
Centralna Biblioteka Helsińska będzie działać jako wszechstronny budynek, w którym jednocześnie realizowanych jest wiele programów o różnym charakterze.
Z uwagi na charakter gleby i podłoża skalnego, które znajdują się tuż pod nią w tej strefie obszaru Töölönlahti (zatoka Töölö), system proponuje tylko jeden poziom piwnicy.
Na tym poziomie biblioteka może być połączona z planowaną przestrzenią wielofunkcyjną, która umożliwia szersze i szersze wykorzystanie w przyszłości.
Piwnica będzie służyć głównie jako posadzka techniczna, na której będą znajdować się członkowie Parlamentu Europejskiego, usługi i konserwacja budynku.
.
FREE CG Parter jest podium biblioteki; zapewnia niezależne wejście do kina i sali wielofunkcyjnej na tym poziomie, dzięki czemu można z nich korzystać niezależnie od biblioteki.
Na tym poziomie otwiera się park publiczny wraz z kawiarnią i terenami wystawienniczymi tworzącymi miejsce interakcji między miastem a budynkiem.
Drugie piętro składa się z holu głównego.
Po wykonaniu głównych schodów i schodów ruchomych z placu pełni funkcję przedpokoju biblioteki.
Jest to miejsce, w którym gromadzą się goście, wymieniane są informacje i odbywa się akcja wypożyczania i powracania.
Ta ruchliwa przestrzeń sąsiaduje ze Światem Dziecięcym, położonym na południowym krańcu biblioteki, gdzie aktywność i ekscytacja trwają bez obawy zakłócenia wszelkich przestrzeni programowych wymagających spokojniejszej atmosfery.
plan terenu 01 Trzecie piętro i czwarte piętro są połączone po zachodniej stronie budynku, aby wypełnić zbiory biblioteki w podwójnej wysokości z widokiem na park.
Po wschodniej stronie.
Nauka i działanie.
przestrzenie programu a
[hasła pokrewne: moc przyłączeniowa, instalbud żywiec, tapeta magnetyczna ]

Powiązane tematy z artykułem: instalbud żywiec moc przyłączeniowa tapeta magnetyczna