Budownictwo i architektura : Wieża Naukowa dla Panum Complex / CF M Ller Architects

Ller Architects, CF M.
Ller Architects, razem z SLA i Ramb.
Ll, zostali wybrani przez jednogłośne jury jako zwycięzcy dużego konkursu zaprojektowanego na rozbudowę kompleksu Panum na Uniwersytecie Kopenhaskim w Blegdamsvej w sercu Kopenhagi.
Ekspansja będzie miała znaczący wpływ na panoramę miasta, z wieżą naukową, która utworzy tożsamość, rzeźbiarski punkt centralny dla całego kampusu N rre.
Projekt obejmuje również park miejski, który przyniesie korzyści zarówno budynkowi Panum, jak i okolicom.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Rozbudowa kompleksu Panum została zaprojektowana w celu stworzenia jak najlepszego środowiska dla nowoczesnych badań i nauczania.
Równoległym celem było stworzenie budynku, który będzie wyróżniał się jako tworzący tożsamość, rzeźbiarski filar dla całego kompleksu Panum i uniwersyteckiego Nemre Campus (tj.
Kampusu północnego) jako całości.
Nowy kompleks ma również pełnić funkcję generatora pozytywnego rozwoju urbanistycznego w bezpośrednim sąsiedztwie i w stosunku do całego miasta.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Na wysokości szesnastu pięter, Wieża Naukowa zapewni kompleksowi jednolity i dynamiczny punkt centralny w czytelnej i czytelnej formie.
Ale tak jak drzewo ma swoją sieć korzeniową, wieża spoczywa na szeregu mniejszych budynków, które zawierają wspólne funkcje: audytoriów, sal lekcyjnych, stołówki, laboratorium pokazowego, sal konferencyjnych i kawiarni.
Najbardziej uderzającą częścią sieci korzeni jest rozbudowany obszar naukowy, który utworzy nowy ośrodek społecznościowy kompleksu.
Plac mieści główne wejście i będzie służyć jako główne miejsce spotkań towarzyskich, łącząc wszystkie funkcje nowego i istniejącego kompleksu Panum.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Nowy kompleks Panum będzie miał otwarty i wygląd zewnętrzny, z przezroczystym parterem, który pomoże zmyć granice między budynkiem a miastem.
Publiczność zostanie również zaproszona do odwiedzenia górnej części wieży, gdzie znajdą się kawiarnia, salon i punkty widokowe.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects Pomiędzy budynkami pojawią się nowe place wraz z wewnętrznymi ogrodami wyposażonymi we wnęki i siedzenia.
Będą one stanowić przedłużenie gabinetów i gabinetów, ale także dodadzą miastu nowe zielone oazy.
Przejeżdżająca przez teren kampusu arteria wraz ze ścieżkami pieszymi i rowerowymi stworzy tętniący życiem park miejski z bliskimi powiązaniami z otaczającym miastem.
Dzięki organicznym formom budynek wyraża moc sygnału i innowacyjność, ale jest również dostosowany do istniejącego kompleksu Panum poprzez jego schemat kolorów, rytm i grawitację.
Fasada budowana jest w formie siatki o wysokich kondygnacjach pól okiennych, które rozbijają dużą skalę budynku.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Projekt będzie pionierem w zakresie zużycia energii, z najbardziej efektywnymi energetycznie laboratoriami w Danii, w których energia odpadowa z systemu wentylacji zostanie poddana recyklingowi w ogólnym bilansie energetycznym budynku do niespotykanego dotąd stopnia.
.
Architekt: CF M.
Ller Architekci Lokalizacja: Blegdamsvej, Kopenhaga, Dania Klient: Duński Uniwersytet i Agencja Nieruchomości Krajobraz: Inżynier SLA: Ramb.
Ll Współpracownicy: aggebo & henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson i Laboratorium Innowacji Rozmiar: 35 000 m.
Rok: 2014 Zdjęcia : Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects
[patrz też: Kruszenie betonu, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, cyklinowanie parkietu warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: cyklinowanie parkietu warszawa Kruszenie betonu wzorcowanie przyrządów pomiarowych