Budownictwo wczoraj i dzis : Mieszkania socjalne: Residential Microchip / Gonatas + Lantavos Architects

Dzięki uprzejmości Gonatas + Lantavos Architects Gonatas + Lantavos Architects zaprojektował projekt Social Housing Project dla konkursu sponsorowanego przez Grecką Społeczną Organizację Mieszkaniową i Grecki Instytut Architektury.
Ten kompleks mieszkalny położony jest w miejscowości Axios, 27 km od centrum Tesaloniki w północnej Grecji, i składa się z małych budynków, które tworzą większy kompleks.
Istniejący krajobraz i kontekst witryny pomógł sformułować podejście projektowe jako elektroniczny mikroukład połączeń.
Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji i zdjęć po przerwie.
Małe budynki skupiają się wokół miejsca budowy, tworząc ścianę ochronną, tworząc wewnętrzny dziedziniec, który funkcjonuje jako przestrzeń wspólna dla mieszkańców kompleksu.
Dzięki temu życie publiczne może ewoluować w pokoju na świeżym powietrzu.
Przestrzeń jest zorganizowana przez roślinność, która oferuje podział dużej przestrzeni i umożliwia jednoczesne wystąpienie różnych zdarzeń, takich jak miejsce spotkań i plac zabaw.
Pomiędzy każdym budynkiem znajdują się zielone ścieżki, które zapewniają połączenie między każdym z elementów kompleksu, a także na zewnętrznych drogach.
Dzięki uprzejmości Gonatas + Lantavos Architekci Wewnętrzne ścieżki, zielone drogi i umiejscowienie budynków wzmacniają mikroukład, w którym wiele elementów działa razem, aby budować system.
Rozmieszczenie mieszkań wśród wielu budynków pozwala mieszkańcom na szeroki wachlarz poglądów zwiększających wagę ludzkiej skali w strukturach.
Morfologia budynku składa się z apartamentów mieszczących się w dwóch lub trzech sypialniach, salonu i jadalni, kuchni i łazienki.
Organizacja apartamentów pozwala na bezpośredni dostęp do centralnej klatki schodowej pomiędzy frontem budynku a wewnętrzną przestrzenią komunalną, łącząc mieszkańców z obiektami w piwnicy.
Kompleks wykorzystuje również zasady ekologiczne, takie jak panele fotowoltaiczne, zielone dachy, naturalna wentylacja i gromadzenie wody deszczowej.
Dzięki uprzejmości Gonatas + Lantavos Architekci Architekci: Gonatas + Lantavos Architekt Lokalizacja: Axios, Thessalonica, Grecja Tytuł projektu: Mieszkanie socjalne: Residential Microchip Zespół projektu: Dionysis Gonatas, Vangelis Lantavos, Maria Lantavos, Katerina Tsakrikadaki, Pantelis Bakirtzis Powierzchnia strony: 6512, 88 m kw.
Powierzchnia zabudowy: 3256, 29 m kw.
Rok budowy: 2010
[patrz też: kasetony świetlne, gabloty informacyjne, pale fundamentowe ]

Powiązane tematy z artykułem: gabloty informacyjne kasetony świetlne pale fundamentowe