Kącik architekta – Pokój wieloosobowy CEIP / Raúl del Valle

Miguel de Guzmán Architekci: Raúl del Valle Lokalizacja: Madryt, Hiszpania Rok realizacji: 2007 Zdjęcia: Miguel de Guzmán, María José Fraile Monte + 15 Obszar projektu: 474 m2 Współpracownicy: Javier Gómez Mateo, Artemio Fochs Navarro, Lorena del Río Gimeno, Laura Mu oz del Río, Claudia Olalla Rigger: Miguel Bellas Montenegro Wykonawca: Rafael Jiménez del Nero Przedsiębiorstwo budowlane: SECONSA OBRAS Y CONSTRUCCIONES, SA Budżet: 392,442,89.
Finanse: publiczne Projekt jest pomyślany jako dwa miejsca.
Obie te same długości, ale różnej wysokości i szerokości w zależności od zastosowań.
Biedna ziemia, na której osiedla się, wymusza fundament.
To miejsce ma trójkątny obszar, który sąsiaduje ze szkołą.
Maksymalna wysokość jest mierzona od szkoły, a niższa wysokość pochodzi z przebieralni.
Zamierzamy stworzyć przestrzeń pełną światła chronionego z zewnątrz.
Ponadto chcemy, aby odwiedzający czuł ten duży, wypełniony światłem, przestronny i przewiewny obszar.
Przejściu projektu towarzyszy również kompresja, która występuje w holu wejściowym, który ustawiony jest na wysokości +2,40, do wysokości +4,80 od betonowych ścian pokoju.
Kontekstowy plan piętra 01 Światło wprowadzane do przestrzeni wielofunkcyjnych jest równomiernym światłem, które zapewnia jednorodną klarowność.
Światło przechodzi przez 6 świetlików dachowych, zorientowanych na południe, tworząc bezpośrednie efekty światła.
Aby uzyskać zrównoważone światło, dodaje się otwór o kwadratowych proporcjach, który zapewnia wizualne połączenie z otoczeniem.
.
Miguel de Guzmán Światło garderoby przechodzi przez 12 otworów ustawionych w pionowych panelach elewacji, skierowanych na północny wschód, południowy wschód i południowy zachód.
Przekrój podłużny 01 Ściany zewnętrzne i konstrukcja wykonane są z żelbetu.
Pomieszczenie jest pokryte panelami gipsowo-kartonowymi.
Beton występuje również w postaci sprężonej płyty o strukturze plastra miodu w planach pięter poziomych.
Pokrywa komory wykonana jest z metalowej konstrukcji, która osiąga wysokość 11 metrów.
Część zewnętrzna pokryta jest białymi prefabrykowanymi panelami.
Pozostałe pomieszczenia wewnętrzne są pokryte cegłami i farbą.
.
Miguel de Guzmán Zewnętrzny beton kształtuje ściany ograniczające lobby.
Projekt jest przejściem od zewnątrz do wnętrza poprzez ciągłość materiału, który łączy te dwie przestrzenie.
Podobnie, podłoga pokoju, pochyla się na ścianach tworząc miskę, która również otrzymuje światło.
Ponieważ budynek został wstawiony do miejskich bloków o dużej wysokości, zamierzaliśmy odpowiedzieć piątą fasadą .
.
Miguel de Guzmán
[przypisy: bricomarche szamotuły, schody zabiegowe projektowanie, projekt instalacji elektrycznej ]

Powiązane tematy z artykułem: bricomarche szamotuły projekt instalacji elektrycznej schody zabiegowe projektowanie