Nowoczesna architektura : Nano-Polis: Nanotech Research and Development Park / Henn Architekten & Co. Henn StudioB

Henn Architekten podzielił się z nami swoją propozycją międzynarodowego konkursu na zaprojektowanie nowego.
Nano-Polis Masterplan.
w Suzhou w Chinach, gdzie zdobyli pierwszą nagrodę.
Propozycję zaprojektowała pracownia HENN ARCHITEKTEN HENN StudioB, która czerpała inspirację z tradycyjnego chińskiego planowania urbanistycznego i nowoczesnej nauki, bazując na koncepcji parku badawczo-rozwojowego Nanotech.
Wykorzystanie innowacyjnych technologii i strategii ochrony środowiska sprawia, że ich projekt jest wygodniejszym miejscem dla użytkowników, a jednocześnie zmniejsza zużycie energii.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Ponieważ nanotechnologia jest głównym celem rozwoju, aranżację i planowanie masy budynku przeprowadzono z uwzględnieniem skali i logiki fraktalnej.
Programowe potrzeby terenu podzielono na wielkości S, M, L i XL, które są dalej podzielone i rozmieszczone zgodnie z określonymi funkcjami.
Ta skalarna logika integruje różne skale od miejskich po nano i zapewnia budynkom możliwość interakcji z użytkownikami w intymnej skali ludzkiej, jak również tworzenie charakterystycznych punktów charakterystycznych w witrynie.
Podobnie jak większość tradycyjnych chińskich miast, Nano-Polis przyjmuje kształt prostoliniowy z wyraźnie zdefiniowaną granicą i nachylonymi połączeniami wewnętrznymi.
Również idea fraktala można znaleźć w tradycyjnych chińskich miastach, które są montowane w logice rekursywnej przez bloki, obszary, dzielnice, kwartały i dzielnice, odpowiednio od S do XL.
widok na dziedziniec Ogólny rozwój obejmuje skupisko wysokich i średnich budynków wokół centralnego placu.
Obszar ten obejmuje większość obszarów administracyjnych, wystawienniczych, konferencyjnych i publicznych, a także tymczasowe obiekty mieszkaniowe.
To kultowe centrum otoczone jest przejściowym zielonym paskiem.
który odwołuje się do tradycyjnych chińskich ogrodów, z których słynie Suzhou.
Naturalna rzeka przepływa ze wschodu na zachód przez teren, który zasila szereg stawów, kanałów i elementów wodnych w tej strefie.
Ta zielona strefa buforowa łączy się z szeregiem wspólnych widoków dachów, dziedzińców i galerii z zewnętrznym pierścieniem: Cały kompleks jest określony gęstym pasem badawczym i zapleczem produkcyjnym, które tworzą zdefiniowaną miejską granicę do otaczającego kontekstu.
profesjonalny widok na życie Projekt Nano-Polis wykorzystuje w swoich planach różnorodne systemy odpowiedzialne za środowisko.
Innowacyjne technologie, takie jak zbieranie energii słonecznej i zbieranie wody deszczowej, współpracują z prostymi strategiami dostępu dla pieszych i transportu publicznego, aby zmniejszyć zużycie energii, tworząc komfortowe miejsce do życia i pracy.
widok wewnętrzny 01 Architekt: Henn Architekten / Henn StudioB Lokalizacja: Suzhou, Chiny Klient: Suzhou Nanotech Develop Ltd.
Program: badania i rozwój, produkcja, biuro, centrum konferencyjne, centrum wystawowe, hotel, restauracje, zakupy, mieszkalnictwo, obiekty sportowe Powierzchnia: 650 000 m.
Konkurs 2010: I nagroda Lokalny partner: Zespół Projektowania Architektonicznego Suzhou (SIAD) Zespół projektowy: Henn Architects & HENNStudioB: Christian Bechtle, Daniel da Rocha, Martin Henn, Markus Jacobi, Alejandro Konrad, Paul Langley, Klaus Ransmayr, Max Schwitalla, Fredrik Werner
[podobne: namiot magazynowy, beton dekoracyjny, przeciski pod drogami ]

Powiązane tematy z artykułem: beton dekoracyjny namiot magazynowy przeciski pod drogami